BlogGibanjeBOLEČINE V VRATU

BOLEČINE V VRATU

V zadnjem času se vse več ljudi srečuje s težavami v vratnem predelu. Še posebej so k temu nagnjeni posamezniki, ki veliko časa preživijo v sedečem položaju. Težave se lahko kažejo na več različnih načinov, bodisi gre za bolečine v vratnih mišicah, različne bolečine v glavi ali pa mravljinčenje, pogosto v naše zgornje okončine.

Razlogov za nastanek bolečin je veliko, najbrž pa še vedno najbolj prevladuje ergonomsko slabo oblikovano delovno okolje, čeprav tudi drugi razlogi, med katere spadajo stres, preobremenjenost, nezdrav način življenja in prekomerna uporaba telefonov in tabličnih računalnikov v prostem času, niso zanemarljivi. Prav tako imamo ljudje vse manj časa zase in telesno aktivnost, kar pomeni, da so mišice našega trupa, vrata in zgornjih okončin vse prej kot dovolj močne. Seštevek vsega zgoraj naštetega se pogosto kaže v obliki bolečin oziroma napetosti v vratnem predelu. 

Če ste podrobno prebrali zgornje vrstice, ste že sami hitro ugotovili, kaj je potrebno narediti, da se bolečin znebite, oziroma še bolje, da jih preprečite. Primerno delovno okolje, še posebej če veliko časa preživite v pisarni, je predpogoj za vse ostalo. Uporaba naslonjala, ki je rahlo nagnjeno nazaj, tako da se na stolu počutimo udobno in prijetno je prva stvar, ki jo moramo urediti na svojem delovnem prostoru. Le ta mora biti urejen tako, da imamo vse potrebne stvari na dosegu roke in se med samim delovnikom ne potrebujemo preveč sklanjati naprej. Hkrati pa ne smemo pozabiti na še eno zelo pomembno stvar – naše sedenje je treba kar se da velikokrat prekinit in po možnosti v tem času napraviti nekaj razteznih in krepilnih vaj, ki si jih lahko ogledate tudi v spodnjem posnetku.

Vaje za vrat na posnetku izvaja Suzana Bergant, diplomirana fizioterapevtka

Avtor članka je Domen Zupan, magister kineziologije