• Background Image

  Oprema in lokacije za tek na smučeh

  13. 2. 2018

13. 2. 2018

Oprema in lokacije za tek na smučeh

Tek na smučeh je šport, ki je primeren za vsakogar. Ko tečemo, delujemo na veliko večino mišic in s tem pozitivno vplivamo tako na srčno žilni sistem, krepitev mišic in splošno počutje. V Sloveniji imamo kar nekaj tekaških prog, ki so vredne obiska.

Vsem začetnikom močno priporočamo obisk tečaja teka na smučeh, saj bo tako nadaljnje ukvarjanje s tem čudovitim športom boljše in varnejše.

Kakšno opremo potrebujemo za tek na smučeh?

Najprej se moramo odločiti, ali bomo tekli v klasični ali drsalni tehniki. Običajno se začetniki najprej spoznajo s klasično tehniko, saj je varnejša in lažja, nato pa jih večina izbere drsalno tehniko, saj je ta bolj dinamična.

Verjetno najbolj pomemben del opreme je čevelj. Če bomo tekli v klasični tehniki naj bo čevelj nižji in mehkejši. Za drsalno tehniko uporabljamo čevlje, ki so visoki in z oporo za gležnje, da se nam med drsenjem in odrivanjem s smučk ne zvračajo navznoter. Na trgu obstajajo tudi kombinirani čevlji, s katerimi lahko tečete obe tehniki, vendar so le ti bolj primerni za začetnike, kot za resne tekače.

Pri izbiri čevljev moramo biti pozorni tudi na vezi, ki jih imamo na smučeh, saj ne ustrezajo vsi čevlji na vse vezi.


Izbira smuči je prav tako odvisna od same tehnike.

Za klasiko so smuči višje za 15-25 cm telesne višine. Za začetnike je običajno primerna krajša smučka. Smuči za klasiko moramo mazati z različnimi voski in klistri za sprijemanje s snegom. Samo mazanje je kar zamudno, prav tako pa so tu potrebne določene izkušnje, kakšno mažo uporabiti. Iz tega razloga se za vse začetnike (in tudi boljše rekreativce) predlagajo smuči, ki imajo že v osnovi pod smučko narebreno površino, kožo, nano premaz ali kaj podobnega, ki omogoča sprijemanje s snegom in tako dober odriv v vseh pogojih.

Za drsalno tehniko so smuči običajno daljše približno 10 cm.

Pri izbiri smuči je potrebno upoštevati tudi samo težo in znanje tekača ter tako izbrati primerno trdo smučko. Pravilo je, da v kolikor stojimo na obeh smučeh, lahko potisnemo papir pod stopala, v kolikor pa prenesemo težo le na eno smučko, pa smučko sploščimo in papir ne gre pod smučko.

Palice za klasično in drsalno tehniko se razlikujejo predvsem v višini. Palice za drsalno tehniko so visoke nekje do brade oz. približno 0,9 x telesna višina, medtem ko so za klasiko nižje in sicer do višine ramen oz. 0,85 x telesna višina. Za začetnike se priporoča aluminij, saj so palice bolj trdne in se težje zlomijo. Za boljše tekače se priporočajo karbonske palice, saj so le te lažje in bolje prenašajo tresljaje.

Zelo pomemben je tudi pašček palic in sicer se večina tekačev odloča za “rokavico”, pašček ki objame palec in dlan. S takšnim paščkom se lažje odrivamo in lažje spustimo palico ob zaključku odriva. Ročaj palic je najbolje, da je plutast.

LOKACIJE ZA TEK NA SMUČEH

Slovenija lahko ob snežni zimi ponudi kar nekaj čudovitih prog za tek na smučeh. Po večini imate možnost tudi izposoje opreme, cene pa so okoli 15€ za celodnevno izposojo kompleta (čevlji, palice in smuči).

Nordijske center Planica

Kranjska Gora in Rateče

Pokljuka

Jezersko

Rogla

Bohinj

Medvode (bonovec),

Pohorje

Bloke

Pri GiBitu vsako zimo organiziramo tečaje teka na smučeh, več informacij pa na b2b.gibit.si/tecaji/tecaj-teka-na-smuceh/ 

Vas zanima več?

Pokličite nas ali nam pišite »

Z veseljem bomo pripravili ponudbo po meri vašega podjetja, ali se kar osebno srečali z vami in vam brezplačno predstavili svoje programe promocije zdravja na delovnem mestu.

 • Pokličite nas ali nam pišite

  Telefon: 040 331 833
  Mail: b2b@gibit.si
  Kontaktni obrazec

  Ime in priimek

  E-pošta (obvezno)

  Podjetje (opcijsko)

  Sporočilo