BlogGibanjeHEKSENŠUS – VZROKI ZA NASTANEK...

HEKSENŠUS – VZROKI ZA NASTANEK IN ZDRAVLJENJE

Ko se zjutraj zbudimo s trdim in otrdelim vratom je to najpogosteje posledica otečenih mišic, zaradi česar glavo težko premikamo v katerokoli smer. To bolečino pogosto imenujemo tudi heksenšus. Bolečina se lahko širi v roke in glavo, včasih pa je lahko tako velika, da moramo obrniti celo telo, če želimo pogledati v stran. Moramo pa biti pri pogostih heksenšusih vseeno previdni, saj so lahko znak kakšnega bolezenskega stanja kot je na primer osteoartritis.

Bolečine, ki izhajajo iz vratnega predela, so ponavadi posledica zakrčenosti mišic, ki ustvarijo pritisk na živec, ki izhaja iz hrbtenjače v vratni hrbtenici. Posamezniki bolečino zaznavajo zelo individualno in jo lahko opisujejo kot ostro ali topo. Bolečina pogosto izzveni v nekaj dneh, najhujša pa je v prvih 48 urah po njenem nastanku. Razlogov za nastanek heksenšusa je več, med najpogostejše pa štejemo spodaj navedene.

SEDEČE DELO
Dolgotrajno sedeče delo, ki ga ne prekinjamo z aktivnimi odmori predstavlja obremenitev za naše vratne mišice in vratna vretenca.

POŠKODBA ALI NESREČA
Vsaka sila, ki nastane kot posledica padca, kontakta pri športu ali nesreče lahko vodi v težave v vratnem delu hrbtenice, kar se lahko odraža tudi kot otrdel vrat.

SPANJE
Ponavadi za nastanek heksenšusa krivimo spanec, ki pa je pogosto samo tista pika na i pri nastanku otrdelega vratu. Vseeno pa sta lahko slaba vzmetnica in nepravilen spalni položaj prav tako krivca za nastanek otrdelega vratu.

DOLGOTRAJNA UPORABA TELEFONA
Dolgotrajna uporaba telefona, ob uporabi katerega glavo potiskamo naprej in s tem povečujemo pritisk na vratna vretenca lahko močno poveča možnost nastanka težav v vratni hrbtenici.

Heksenšus najpogosteje pozdravimo doma. Bolečina namreč izzveni v približno enem tednu. V prvih dneh si lahko pomagamo s hlajenjem (krioterapija), saj tako zmanjšamo vnetje v mišicah, kasneje pa lahko uporabimo termofor z vročo vodo, da povečamo prekrvavitev v mehkem tkivu. V kolikor se bolečina postopoma ne zmanjšuje se naročite za obisk pri osebnem zdravniku.

Avtor članka: Domen Zupan, mag.kin.