BlogGibanjeKAKO SE PRI TEKU LAHKO IZOGNEM...

KAKO SE PRI TEKU LAHKO IZOGNEMO POŠKODBAM

V jesenskem času lahko opazimo vse več posameznikov, ki opravljajo svoje tekaške treninge. To pogosto pripisujemo bližajočemu se Ljubljanskemu maratonu ali pa upadu vročine a še vedno dovolj dolgih in toplih dnevih. Ker pa je kar nekaj tekačev med poletjem pozabilo na telesno aktivnost, dokaj hitro lahko pride tudi do manjših ali večjih poškodb. Spodaj si bomo pogledali glavne napake, ki jih ponavadi počnemo pri tekaškem treningu in so kar velik dejavnik tveganja za nastanek poškodb.

Tek Vadba 02

HKRATEN DVIG KOLIČINE IN INTENZIVNOSTI

Pogosto v želji po večjem in hitrejšem napredku hkrati povečamo količino naših treningov in dvignemo intenzivnost našega teka. Prav to je ena izmed glavnih napak, ki jih delajo rekreativni tekači. Ker je hkraten dvig količine in intenzivnost za naše telo prevelika obremenitev, nas to pogosto pripelje do preobremenitvenih poškodb.

NEPRIMERNA TEKAŠKA OBUTEV

Tekaška obutev oziroma pravilna tekaška obutev je najpomembnejša oprema vsakega tekača. Za začetek moramo dobro poznati svojo tehniko teka ter v katero smer se zvrača naše stopalo ob pristanku oziroma stiku s podlago. S pomočjo teh informacij ter poznavanje podlage, po kateri najpogosteje tečemo, lahko izberemo primerno tekaško obutev.

SLABA TEHNIKA TEKA

Slaba tehnika teka je eden izmed najpogostejših vzrokov tekaških poškodb. Še posebej velika napaka je, ko stopalo postavljamo močno pred težišče telesa in zelo na zadnji del stopala. Ker je tehnika teka dokaj kompleksna zadeva, vam priporočamo, da se odpravite na tečaj tehnike teka, kjer vam bodo izkušeni trenerji teka pomagali popraviti in izboljšati vašo tehniko teka.

POZABLJAMO NA OGREVANJE IN VADBO MOČI

Ogrevanje in vadba moči morata postati sestavni del našega treninga. S prvim telesu in našim mišicam dvignemo temperaturo in ga pripravimo na napore, ki bodo sledili, vadba moči pa ne samo da zmanjšuje možnost nastanka poškodb, ampak nam pomaga pri izboljšanju rezultata in pozitivno vpliva na našo tehniko teka.

SLABA ALI NEZADOSTNA REGENERACIJA

Regeneracija ali počitek je ravno tako pomembna kot sam trening. Še posebej po napornem treningu moramo dati telesu čas, da se spočije, mi pa si naberemo novih moči. V kolikor je naša regeneracija nezadostna, bo to vodilo v vse večjo utrujenost, hitro pa lahko privede tudi do kakšnih poškodb.

Vsaki bolečini, ki jo začutimo skozi naše treninge, moramo nameniti pozornost. Najpogosteje ne izgine sama od sebe. Zato je hitro prepoznavanje in celjenje manjših poškodb zelo pomembno. Le s hitro in ustrezno reakcijo ob vsaki težavi, se bomo hitro lahko vrnili na naše treninge. 

Avtor članka je Domen Zupan, magister kineziologije