Marsikdo izmed nas si ne zna predstavljati dneva brez kave. Nekateri jo pijejo zgolj iz navade, spet drugi pa samo ob pomanjkanju energije, da lažje preživijo svoj delovnik. O vplivu kofeina na zdravje in športni rezultat je bilo povedanega in napisanega že veliko.
Najpogosteje kofein uporabljamo ob boju z zaspanostjo, premalo pa se zavedamo, da ima še veliko drugih pozitivnih lastnosti. Raziskave so dokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo kofein manjšo možnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni, nekaterih vrst rakavih obolenj, diabetesa tipa 2 ter še nekaterih drugih bolezni.

Kako pa kava vpliva na športni rezultat? Kofein je eno izmed redkih dovoljenih poživil, zato ga tudi najdejo v urinu praktično vsakega športnika. Dokazano je, da kofein poveča število maščobnih kislin v krvi, kar pomeni, da telo rezerve ogljikovih hidratov prihrani za kasneje, prej pa mišice porabljajo maščobe kot gorivo. Seveda pa se pojavlja vprašanje, koliko kav dnevno lahko spijemo. Nekatere raziskave so prišle do zaključka, da več kofeina, prinaša tudi boljši rezultat, čeprav nekateri znanstveniki tega ne morejo povsem potrditi. Vseeno pa je potrebno poudariti, da svetovna organizacija za varno hrano ne priporoča zaužiti več kot 200mg kofeina naenkrat ter ne več kot 3mg kofeina na kilogram telesne teže na dan. Za lažje razumevanje lahko povemo, da skodelica espressa vsebuje približno 80mg kofeina.
Komu pa se pitje kave sploh odsvetuje? Dokazano pitje kofeinske kave ni priporočljivo pri ljudeh z manjšo kostno gostoto ter nosečnicah, hkrati pa ga odsvetujemo tudi ljudem, ki so veliko pod stresom oziroma tistim, ki imajo povišan krvni tlak, na katerega lahko vpliva tudi kofein.

Avtor članka je Domen Zupan, magister kineziologije