BlogGibanjeNEKAJ MALEGA O ZVINU GLEŽNJA

NEKAJ MALEGA O ZVINU GLEŽNJA

Večina ljudi, ki se na takšen ali drugačen način ukvarjate s športno rekreacijo, se je že srečala z zvinom gležnja.  Kljub temu, da gre za eno najbolj pogostih mišično skeletnih poškodb na svetu, pa veliko ljudi še vedno ne ve, kako ravnati ob nastalem zvinu in kaj vse sploh vpliva na to, da si zvijemo naš skočni sklep.

Kot pri vseh mišično skeletnih poškodbah, tudi pri zvinu gležnja poznamo notranje in zunanje dejavnike tveganja. Med slednje uvrščamo šport s katerim se ukvarjamo (pri nogometu so možnosti za zvin gležnja veliko večje kot pri nordijski hoji), podlaga na kateri treniramo (pri teku po gozdu je večja možnost zvina kot pri teku po atletski stezi) ter obutev oziroma njeno primernost za ukvarjanje z določenim športom. Notranjih dejavnikov tveganja je kar nekaj. Večjo možnost zvina bomo imeli, če imamo slabo ravnotežje, smo v preteklosti že utrpeli kakšen zvin skočnega sklepa, imamo povišano telesno težo, zmanjšano moč mišic spodnjih okončin, slabšo gibljivost gležnja, ob tem pa tudi velja, da so dekleta malo bolj dovzetna za zvin gležnja kot moški.

Ko pride do zvina, moramo biti pozorni predvsem na to, da ni prišlo do kakšnega zloma. Do slednjega pride redko, vseeno pa ga je potrebno z rentgenskim slikanjem izključiti. V večini primerov gre le za nateg ali pa delno rupturo posameznega ligamenta. Ko pride do slednjega, pa se moramo držati načela POLICE, ki v zadnjem času vse bolj izpodriva prejšnje načelo (P)RICE, čeprav mu je zelo podoben.

P(rotect) – po zvinu moramo gleženj zavarovati, kar pomeni, da ga ne izpostavljamo ponovni nevarnosti za ponoven zvin.

OL(optimal loading) – po zvinu gležnja se spodbuja vadba, s katero moramo pričeti čimprej, seveda pa mora biti pravilno dozirana. Študije so namreč dokazale, da prejšnje priporočilo (R – rest) vodi le v atrofijo mišic, kar na dolgi rok prav gotovo ne koristi našemu gležnju.

I(ce) – led in hlajenje je priporočljiv predvsem na začetku, takoj po zvinu in je namenjen lajšanju bolečin in zmanjšanju otekline

C(ompression) – kompresijsko obvezo je smiselno narediti hitro po zvinu in jo imeti celoten čas, dokler je prisotna oteklina

E(levation) – pri zmanjšanju otekline pomaga tudi elevacija gležnja, vsaj 20centimetrov nad višino srca.

Avtor članka je Domen Zupan, magister kineziologije