Vsak trenutek se lahko odločimo za nov začetek. Ni treba čakati na novo leto, mesec ali nov teden. 

V naših življenjih so obdobja, ki kličejo po spremembah. Tudi Zemlja ima take cikle, ko vsak letni čas prinese nekaj novega, nekaj zaključi, da lahko začne na novo. Začetek novega leta, končanje šole, odhod iz službe ali menjava službe, selitev in podobno so dogodki, ki naše misli usmerjajo v nove začetke. Njihova prednost je v tem, da s seboj prinesejo energijo in zagon, da ustvarijo spremembo. Dajo nam možnost izbire, da nas popeljejo naprej po poti življenja in osebne rasti.

Lahko pa se odločimo, da začnemo znova na novo, kar tako, v vsakem trenutku. Podprti s preteklimi izkušnjami se lahko odločamo ali bomo nov dan, odnos do dela ali osebe nadaljevali ali poskusili na drugačen način. To je miselni premik, ki nam omogoča mentalno in čustveno čiščenje ter nov svež pogled/ odnos do česar koli.

‘Začetek’ ima moč, ko pozornost usmerimo na tisto, za kar se odločimo ustvariti. Če celotno pozornost namenimo neželenim vidikom svojega življenja, dopuščamo, da pri njih vztrajamo. V procesu novih začetkov si torej ne smemo dovoliti, da preveč časa namenjamo razmišljanju o starih navadah. Kadar začnemo nekaj novega bodimo prijazni do sebe, saj je potreben čas, da se navadimo na nove odnose/navade/percepcije, ne glede na to ali nam je všeč ali ne. Ne sekirajmo se, če nam ne bo takoj uspelo doseči novih ciljev. Zastavimo si majhne cilje na poti k večjemu. Raje opazujmo pot procesa in jo po potrebi spreminjajmo. Z vsako novo izbiro se učimo, rastemo in premikamo naprej.

Izbira za nov začetek ima torej svojo energijo. Zagon naprej ustvarja nekakšen vakuum za seboj in vleče k sebi vse, kar potrebujemo za nadaljevanje gibanja v izbrani smeri. Ko se pot začne, se lahko zgodi nepričakovano, vendar se v resnici nikoli ne konča. Tako kot cikli v naravi obstajajo obdobja rasti in obdobja mirovanja. Vsakič, ko se odločimo za začetek na novo, se posvetimo temu, da postanemo najboljši primer samega sebe.

Avtor članka je Nina Mihelič
Nina jogo poučuje že 10 let, ob tem pa končuje magistrski študij Kineziologije na Fakulteti za šport in pridobljeno znanje s pridom uporablja pri poučevanju joge.