BlogGibanjePIVO PO NAPORNI VADBI – DA ALI...

PIVO PO NAPORNI VADBI – DA ALI NE?

Ali je pivo po naporni vadbi primerno? Pogosto vprašanje in velika dilema. Marsikdo si po napornem treningu, še posebej v sončnem in toplem vremenu, zaželi hladnega piva. Velikokrat pa se pojavijo dileme, saj naj pivo ne bi bilo najbolj primerno po težjem naporu in veliki količini izgubljene tekočine. Logično razmišljanje nam namreč pravi, da je treba tekočino, ki smo jo izgubili med vadbo nadomestiti z vodo oziroma nealkoholno pijačo. Večina ljudi torej misli, da pivo ni primerno za rehidracijo, ki je po naporu nujno potrebna.

Največjo raziskavo na tem področju so v zadnjem času naredili Jimenez – Pavona in sodelavci, ki so prišli do kratkih in jedrnatih zaključkov. Dokazali so, da 660ml piva po intenzivnem naporu ni imelo nobenega vpliva na rehidracijo in je imelo enak učinek kot voda. Odgovor je tako zelo enostaven. Brez problema lahko po vadbi spijete eno pivo, toda pozor. Nekatere raziskave so testirale kaj se zgodi, če vadeči popijejo večje količine piva. Največkrat se omenja količina, večja od enega litra. Ljudje, ki so s potenjem izgubili 2% telesne teže ter zaužili več kot 1 liter piva, so bili čez nekaj ur zaradi povečanega izločanja tekočine ponovno dehidrirani. Tako lahko zaključimo, da malo piva po vadbi ne škodi, pretiravati pa vseeno ni primerno.

 

Vseeno pa o pivu prevladujejo nekatera zmotna predvidevanja in trditve. Včasih lahko slišimo, da nekdo trdi, da pivo vsebuje hranilne snovi, na primer ogljikove hidrate, kar pomaga pri regeneraciji mišic. Trditve ne moremo povsem zanikati, saj eno malo pivo vsebuje nekaj ogljikovih hidratov, natančneje 14 gramov, vseeno pa je to zanemarljivo malo, sploh če se zavedamo, da kozarec limonade vsebuje 34 gramov ogljikovih hidratov. Od piva torej ne moremo pričakovati čudežev, vseeno pa nam v majhni količini po naporu ne bo škodoval. Še posebej če ob njem res uživate.

Avtor članka je Domen Zupan, magister kineziologije