BlogGibanjeRazbijamo športne mite (2.del)...

Razbijamo športne mite (2.del) – raztezanje

V prejšnjem članku smo razbili dva mita o musklfibru, tokrat pa se bomo dotaknili raztezanja in z njim povezanih mitov, ki krožijo med rekreativnimi športniki.

  1. Statično raztezanje pred treningom zmanjša možnost nastanka poškodb.
  2. Raztezanje pred treningom izboljša športno zmogljivost.

Da bomo lažje vse skupaj razumeli, najprej sploh dobro definirajmo pojma raztezanje in gibljivost. Gibljivost nam pove, kako dolga je naša mišica. Najboljši praktičen primer je gibljivost upogibalke kolena, ki smo jo vsako leto v osnovni in srednji šoli merili pri športno vzgojnem kartonu. Stopili smo na skrinjo, se spustili v predklon in s prsti na rokah poizkusili priti čim nižje. Do boljše gibljivosti pa pridemo z raztezanjem. Raztezanje se deli na dinamično in statično. Pri dinamičnem je sklep oziroma mišica, ki jo raztezamo ves čas v gibanju (na primer kroženje z rokami naprej), pri statičnem raztezanju pa mišico raztegnemo in jo v tem položaju zadržimo nekaj sekund (na primer spustimo se v predklon in v tem položaju vztrajamo 10 sekund).

Najbrž se nas večina zaveda, da je raztezanje nekaj, kar bi morali početi bolj pogosto. Velikokrat lahko slišimo, da s statičnim raztezanjem lahko zmanjšamo možnost nastanka poškodb ali pa preprečimo bolečine v mišicah. Žal pa nobena od teh trditev ne drži. Številne raziskave so namreč pokazale, da raztezanje pred treningom ne vpliva na število poškodb pri telesni aktivnosti. Vseeno pa je raztezanje dobrodošlo, saj z njim, kot smo povedali že v uvodu, vplivamo na boljšo gibljivost mišic. Dovolj dolga mišica pa nam pomaga pri večjem obsegu giba, kar nam pri športu pride še kako prav. Vseeno pa smo prvi mit s tem ovrgli.

Drugi mit govori o raztezanju in izboljšavi športnih rezultatov. Statično raztezanje začasno zmanjša našo zmogljivost. Predvsem maksimalno moč in maksimalno hitrost. Negativno pa vpliva še na nekatere druge sposobnosti. Statično raztezanje je torej slab način ogrevanja in se mu zato v uvodnem delu treninga izogibamo. Dinamično ogrevanje oziroma raztezanje pa pozitivno vpliva na našo zmogljivost, saj začasno izboljša gibljivost in aktivacijo mišic. Z njim povišamo temperaturo v mišici, kar med drugim pomeni tudi izboljšano živčno signaliziranje in večji dotok kisika v mišico, posledica pa je boljša produkcija sile. Drugi mit smo torej le delno ovrgli, saj z aktivnim raztezanjem lahko, vsaj začasno, izboljšamo svojo športno zmogljivost.

Za konec morda še zanimivost, povezana s prejšnjim člankom. Marsikje lahko slišimo, da bomo z raztezanjem po treningu zmanjšali »musklfiber«. Z znanjem, ki smo ga pridobili v prejšnjem članku, lahko sklepamo, da raztezanje nikakor ne mora vplivati na mikro poškodbe v mišici, ki so se že zgodile, kar pomeni, da tudi ne mora zmanjšati ali omili zapoznele mišične bolečine.

Avtor članka je Domen Zupan, magister kineziologije