BlogGibanjeRazbijamo športne mite (3.del)...

Razbijamo športne mite (3.del) – potenje

V prejšnjih člankih smo pri GiBitu že razbil nekaj mitov o telesni dejavnosti in se s tem naučili nekaj novega. Kljub temu med populacijo še vedno kroži kar nekaj trditev, ki v celoti ne držijo. Eno izmed njih bomo pregledali tudi danes. Dotaknili se bomo potenja ter z njim povezanega mita, ki ga velikokrat slišimo med rekreativnimi športniki.

Bolj kot se potim, več bom shujšal.

Da bomo lažje vse skupaj razumeli, si najprej sploh poglejmo nekaj dejstev o potenju. Potenje je povsem normalen pojav oziroma odziv telesa. Bolj natančno lahko rečemo, da gre za termoregulacijo telesa, ki s potom ohranja telo na primerni telesni temperaturi in s tem prepreči pregrevanje telesa. Ta temperatura je navadno okoli 37 stopinj celzija. Pot se izloča skozi žleze znojnice, ki so razporejene po celem telesu, imamo pa jih nekaj milijonov. Morda še kot zanimivost lahko povemo, da je pot v večini sestavljena iz vode (99%) in soli (1%). Moški se pri isti intenzivnosti potijo bolj kot ženske, pri katerih lahko količina potenja skozi mesec malo varira, saj je potenje odvisno od hormonskega ravnovesja, ki se skozi menstrualni cikel malo spreminja.

Pri telesni aktivnosti je potenje torej nekaj povsem običajnega in je hkrati tudi zaželeno, saj z njim telesu omogočamo, da varčuje z energijo, ki jo bomo potrebovali v najzahtevnejšem delu treninga. Vseeno pa moramo paziti, da ob prevelikem potenju ne pride do dehidracije in prevelike izgube soli, saj se nam posledično lahko hitro pojavijo mišični krči. Če med naporom pijemo dovolj, lahko preverimo s preprostim testom. Izguba telesna mase med naporom namreč ne sme biti večja od 2%. V primeru večje izgube naše teže, smo zagotovo med naporom zaužili premalo tekočine. To najlažje preverimo tako, da se stehtamo (brez oblačil) pred in po obremenitvi ter izračunamo, koliko teže smo izgubili. 

Če smo podrobno prebrali zgornje vrstice lahko trdimo, da večje potenje ne pomeni večje izgube telesne mase. Čeprav je le ta po sami aktivnosti nižja, pa jo bomo zelo hitro nadomestili s popito tekočino, ki jo naše telo nujno potrebuje. Potenje torej ne pove nič o izgubljenih maščobah in kalorijah, ampak je le dokaz, da se je naše telo naučilo dobro ohlajati. S to trditvijo lahko torej v popolnosti ovržemo zgoraj zapisani mit.

Avtor članka je Domen Zupan, magister kineziologije