BlogGibanjeRazbijamo športne mite (4. del...

Razbijamo športne mite (4. del) – hujšanje

Pri GiBitu še vedno razbijamo športne mite. Tokrat bomo pogledali mit, ki je povezan s hujšanjem. Še vedno namreč kroži kar nekaj mitov, ki so povezani z izgubo telesne teže. Najbolj je morda aktualen tisti, ki je povezan z nizko intenzivnostjo vadbe.

MIT: Za hujšanje bom izvajal samo nizko intenziven cardio trening.

Za začetek sploh definirajmo kaj pomeni nizko intenziven trening. Intenzivnost treninga najlaže določamo s pomočjo srčnega utripa. Najprej moramo poznati svoj maksimalen srčni utrip. Le tega lahko izmerimo, ali pa ga izračunamo s formulo 220 – leta. Za petdesetletnika je torej okviren maksimalen srčni utrip znaša približno 170 utripov na minuto. O nizko intenzivnem treningu govorimo, ko smo na nekje 60 – 75% maksimalnega srčnega utripa, kar za našega 50 letnika pomeni nekje med 102 in 128 utripi na minuto. Gre za aerobno aktivnost, ki jo lahko izvajamo dlje časa. Sem ponavadi uvrščamo hojo v hrib, tek, plavanje, kolesarjenje in druge podobne športe.

Nordijska hoja

Med nizko intenzivno vadbo naše telo porabi relativno veliko kalorij iz zaloge maščobnih rezerv, kar na prvi pogled pomeni, da je takšna vrsta vadbe res najbolj primerna za izgubo odvečne telesne teže. Vseeno pa moramo zadevo pogledati malo širše. Ko vadimo v srednjem ali visoko intenzivnem območju, naše telo za glavno gorivo ne kuri maščobe, ki pa so vseeno pomemben vir energije, še bolj pomembno pa je to, da naše mišice po takšnem treningu kurijo kalorije še kar nekaj ur potem, ko smo s treningom že zaključili. Absolutno gledano, naše telo torej porabi več maščobe, če izvajamo visoko intenziven trening. Zraven pa je pomemben še en podatek. Nizko intenzivna vadba ne vpliva na rast mišic. Potrebno pa se je zavedati, da so le te zelo pomembne pri izgubljanju maščobnega tkiva. Več kot imamo mišic, večji je naš bazalni metabolizem, posledično pa je večja tudi poraba energije. Trening moči je torej zelo pomemben dejavnik hujšanja.

Naš mit lahko torej delno ovržemo. Če želim shujšati, bo tudi nizko intenziven cardio trening prava rešitev, ki pa sigurno ni najboljša. Pomembna je kombinacija več vrst treningov, med katere spadajo visoko intenziven intervalni trening, nizko intenziven trening, ki ga ponavadi izvajamo takrat, ko je še prisotna utrujenost od intervalnega treninga, hkrati pa ne smemo pozabiti na trening moči. Seveda pa je predpogoj za izgubljanje teže primerna prehrana.

Avtor članka je Domen Zupan, magister kineziologije