BlogZDRAVI RECEPTIZDRAVI RECEPTI: PIŠČANČJA SOLA...

ZDRAVI RECEPTI: PIŠČANČJA SOLATA S KUSKUSOM IN ZELENJAVO

Iščete zdrav recept? Tokrat vam v rubriki zdravi recepti ponujamo okusno piščančjo solato s kuskusom in zelenjavo.

SESTAVINE

• 1 skodelica kuskusa
• 1 skodelica vrele vode
• 1 piščančja prsa (približno 200 g), kuhana in narezana na koščke (lahko uporabite tudi ostanke pečenega piščanca)
• 1 rdeča paprika, narezana na kocke
• 1 kumara, narezana na kocke
• 1 rdeča čebula, drobno sesekljana
• 1/2 skodelice češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
• 1/4 skodelice feta sira, zdrobljenega
• 1/4 skodelice svežega peteršilja, drobno sesekljanega

PRELIV:

  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici limoninega soka (sveže stisnjenega)
  • 1 žlica medu
  • 1 čajna žlička dijonske gorčice
  • Sol in poper po okusu

POSTOPEK PRIPRAVE

1. Priprava kuskusa:
• V veliko skledo stresite kuskus in prelijte z vrelo vodo. Pokrijte s krožnikom ali pokrovko in pustite stati 5 minut, da se kuskus napne. Nato ga razrahljajte z vilicami.

2. Priprava zelenjave:
• Rdečo papriko, kumaro in rdečo čebulo narežite na kocke.
• Češnjeve paradižnike prepolovite.
• Peteršilj drobno sesekljajte.

3. Priprava preliva:
• V manjši posodi zmešajte olivno olje, limonin sok, med, gorčico, sol in poper. Dobro premešajte, da se sestavine povežejo.

4. Mešanje solate:
• V veliki skledi zmešajte pripravljeni kuskus, narezano piščančje meso, rdečo papriko, kumaro, rdečo čebulo, češnjeve paradižnike, feta sir in sesekljan peteršilj.
• Prelijte z mešanico preliva in dobro premešajte, da se vse sestavine enakomerno prepojijo s prelivom.

HRANILNE IN ENRGIJSKE VREDNOSTI

na porcijo
Energijska vrednost (*v kalorijah)
400 kcal
Maščobe (g)
20
Omega 3 (g)
0,1
Omega 6 (g)
2,25
Ogljikovi hidrati (g)
35
Vlaknine (g)
5
Sladkorji (g)
2
Beljakovine (g)
25
2

Recept pripravil: Emilijan Grgić, NCSF svetovalec na področju športne prehrane