BlogZDRAVI RECEPTIZDRAVI RECEPTI: TACO RIŽEVA SK...

ZDRAVI RECEPTI: TACO RIŽEVA SKLEDA

Iščete zdrav recept? Tokrat vam v rubriki zdravi recepti ponujamo Taco riževo skledo!

SESTAVINE

  • 1 skodelica riža (rjavi ali beli)
  • 250 g mlete govedine (lahko uporabiš piščanca ali purana)
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 čebule (narezana na drobno)
  • 2 stroka česna (sesekljana)
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička čilija v prahu
  • 1/2 žličke mlete paprike
  • 1 pločevinka črnega fižola (odcejen in opran)
  • 1 pločevinka koruze (odcejena)
  • 1 rdeča paprika (narezana na kocke)
  • 1/2 skodelice češnjevih paradižnikov (prerezani na pol)
  • 1 avokado (narezan na rezine)
  • 1/4 skodelice kisle smetane ali grškega jogurta
  • 1/4 skodelice salse
  • 1/2 skodelice naribanega sira (cheddar ali mešani sir)
  • 1/4 skodelice nasekljanega svežega koriandra
  • 1 žlica limetinega soka
  • Tortilja čips za okras (neobvezno)

POSTOPEK PRIPRAVE

1. Kuhanje riža: Riž skuhaj po navodilih na embalaži in ga postavi na stran.

2. Priprava mesa: V ponvi segrej olivno olje, dodaj čebulo in česen ter praži nekaj minut, da zadišita. Dodaj mleto meso in ga praži, dokler ni rjavo in kuhano. Začini s kumino, čilijem v prahu, mleto papriko, soljo in poprom. Mešaj, dokler se začimbe enakomerno ne porazdelijo. Odstrani z ognja.

3. Sestavljanje sklede: V sklede najprej dodaj kuhani riž. Nato po vrhu razporedi
kuhano meso, črni fižol, koruzo, papriko, paradižnike, avokado in nariban sir.

4. Dodatki: Okisaj z limetinim sokom in dodaj žlico kisle smetane (ali grškega jogurta)
in salse. Po želji lahko okrasiš z drobljenim tortilja čipsom.

5. Postrezi: Postrezi toplo in po želji potresi s svežim koriandrom.

HRANILNE IN ENRGIJSKE VREDNOSTI

na porcijo
Energijska vrednost (*v kalorijah)
550-600
Maščobe (g)
25-30
Natrij (mg)
700-900
Ogljikovi hidrati (g)
55-60
Vlaknine (g)
10-12
Beljakovine (g)
25,3
Sladkorji (g)
5.7
Omega-3 maščobne kisline (g)
0.1-0.3
Omega-6 maščobne kisline: (g)
2 - 4
taco2

Recept pripravil: Emilijan Grgić, NCSF svetovalec na področju športne prehrane