BlogZDRAVI RECEPTIZDRAVI RECEPTI: TESTENINE S PE...

ZDRAVI RECEPTI: TESTENINE S PESTOM IN PEČENO (ALI SVEŽO) ZELENJAVO

Iščete zdrav recept? Tokrat vam v rubriki zdravi recepti ponujamo okusne testenine s pestom in zelenjavo, ki je lahko pečena ali pa sveža.

SESTAVINE

  • 250 g testenin
  • 2 skodelici sveže zelenjave po vaši izbiri (npr. paradižnik, paprika, bučke, jajčevci), narezane na koščke
  • 2 žlici olivnega olja
  • Sol po okusu
  • Črni poper po okusu
  • 4 žlice bazilikinega pesta
  • 1/4 skodelice naribanega parmezana ali drugačnega trdega sira
  • Sveža bazilika za okras (neobvezno)
  •  

POSTOPEK PRIPRAVE

  1. V velikem loncu zavrite vodo za testenine. Dodajte sol po okusu in kuhajte testenine po navodilih na embalaži, dokler niso “al dente”.
  2. Medtem ko se testenine kuhajo, v voku pripravite narezano zelenjavo, jo pokapajte z olivnim oljem ter začinite s soljo in poprom po okusu.
  3. Ko so testenine kuhane, jih odcedite, vendar prihranite približno 1/4 skodelice vode, ki vam je ostala od kuhanja testenin.
  4. V veliki ponvi segrejte pesto na srednji temperaturi. Dodajte odcejene testenine in nekaj žlic vode za kuhanje testenin ter dobro premešajte, da se pesto enakomerno porazdeli po testeninah.
  5. Na koncu primešajte pečeno zelenjavo k testeninam in pestu ter premešajte, da se vse sestavine lepo prepletejo.
  6. Testenine s pestom in pečeno zelenjavo postrezite v krožnikih. Potresete jih lahko z naribanim parmezanom ali trdim sirom po izbiri.
  7. Po želji okrasite s svežimi listi bazilike.

HRANILNE IN ENRGIJSKE VREDNOSTI

na porcijo
Energijska vrednost (*v kalorijah)
400-450 kcal
Maščobe (g)
15-20
Omega 3 (g)
0,5-1
Omega 6 (g)
2-4
Ogljikovi hidrati (g)
50-60
Vlaknine (g)
5-8
Sladkorji (g)
5-8
Beljakovine (g)
10-15
Tek

Recept pripravil: Emilijan Grgić, NCSF svetovalec na področju športne prehrane