Iščete zdrav recept? Tokrat vam v rubriki zdravi recepti ponujamo okusne testenine s pestom in zelenjavo, ki je lahko pečena ali pa sveža.
SESTAVINE
- 250 g testenin
- 2 skodelici sveže zelenjave po vaši izbiri (npr. paradižnik, paprika, bučke, jajčevci), narezane na koščke
- 2 žlici olivnega olja
- Sol po okusu
- Črni poper po okusu
- 4 žlice bazilikinega pesta
- 1/4 skodelice naribanega parmezana ali drugačnega trdega sira
- Sveža bazilika za okras (neobvezno)
POSTOPEK PRIPRAVE
- V velikem loncu zavrite vodo za testenine. Dodajte sol po okusu in kuhajte testenine po navodilih na embalaži, dokler niso “al dente”.
- Medtem ko se testenine kuhajo, v voku pripravite narezano zelenjavo, jo pokapajte z olivnim oljem ter začinite s soljo in poprom po okusu.
- Ko so testenine kuhane, jih odcedite, vendar prihranite približno 1/4 skodelice vode, ki vam je ostala od kuhanja testenin.
- V veliki ponvi segrejte pesto na srednji temperaturi. Dodajte odcejene testenine in nekaj žlic vode za kuhanje testenin ter dobro premešajte, da se pesto enakomerno porazdeli po testeninah.
- Na koncu primešajte pečeno zelenjavo k testeninam in pestu ter premešajte, da se vse sestavine lepo prepletejo.
- Testenine s pestom in pečeno zelenjavo postrezite v krožnikih. Potresete jih lahko z naribanim parmezanom ali trdim sirom po izbiri.
- Po želji okrasite s svežimi listi bazilike.
PRIPOROČILO
Različne kombinacije: V kolikor želite, lahko v kašo dodate tudi drugo zelenjavo, ki jo imate radi.
HRANILNE IN ENRGIJSKE VREDNOSTI
|
na porcijo
|
---|---|
Energijska vrednost (*v kalorijah)
|
400-450 kcal
|
Maščobe (g)
|
15-20
|
Omega 3 (g)
|
0,5-1
|
Omega 6 (g)
|
2-4
|
Ogljikovi hidrati (g)
|
50-60
|
Vlaknine (g)
|
5-8
|
Sladkorji (g)
|
5-8
|
Beljakovine (g)
|
10-15
|
Recept pripravil: Emilijan Grgić, NCSF svetovalec na področju športne prehrane